Despre Desnadejde

Publicat de la 24-11-2009
  • DIN PATERIC

Avva Mios a fost  intrebat de un ostas daca Dumnezeu primeste oare pocainta. Iar el, dupa ce l-a invatat cu multe cuvinte, a zis: „ Spune-mi, iubite, daca ti se rupe mantia, o lepezi?” A raspuns acela: „ Nu. Ci o cos si o port iarasi.” I-a zis batranul: „ Daca tu ai grija de haina ta, oare Dumnezeu nu se va ingriji de faptura Lui?”

Un frate l-a intrebat pe Avva Pimen: „Daca un om cade in vreo greseala si se intoarce, il iarta Dumnezeu?” Si i-a raspuns Batranul: ”Dumnezeu, Cel care a poruncit oamenilor sa faca aceasta, nu o va face mai vartos El insusi? Caci a poruncit lui Petru  sa ierte celor ce gresesc si se pocaiesc pana de saptezeci de ori cate sapte.”

Altul, iarasi, l-a intrebat: „Ce este pocainta pentru pacat?” Si a spus Batranul: ”A nu-l mai face de acum inainte. Caci de aceea s-au chemat dreptii neprihaniti, pentru ca au parasit pacatele si s-au facut drepti.”

Un frate l-a intrebat pe Avva Sisoe: ”Ce voi face, Avva, ca am cazut?”  Ii zice Batranul: ”Ridica-te  iarasi”. Zis-a fratele: ”M-am ridicat si iarasi am cazut.” A raspuns Batranul: ”Ridica-te iarasi si iarasi”. Si fratele a zis:” Pana cand?” Iar Batranul: ” Pana cand te va gasi moartea fie lucrand binele, fie cazand.  Caci in ce este aflat omul, intru aceasta se si duce”.

Comments are closed.